Historien om yuno

 

Det var en gång en liten flicka som hette Embla. Hon bodde i en liten by som heter Lannavaara i norra Sverige. Embla gick i en sameskola, fast hon själv inte är same. I skolan lärde sig barnen om samisk kultur och konsthantverk.

 

En dag när Embla hade slöjd i skolan gjorde hon ett vackert spänne av renhorn för att hålla ihop sjalen till en samedräkt. När hon gjort spännet tänkte hon att renhorn och ädelstenar skulle bli vackert tillsammans. Embla hade också hört att människan i alla tider älskat ädelstenars skönhet och att olika stenar förknippats med helande kraft som kan påverka hälsan och välbefinnandet.

 

Embla gick nu i en skola i midnattssolens land, där norrskenet får natthimlen att explodera i en symfoni av gnistrande färger. Hon kunde med egna ögon uppleva hur himlavalvet ofta fylldes av ädla stenar som spred sitt färgsprakande stoft över natthimlen. Dessa syner fick tankarna att sväva och fantasin att blomma.

 

I dessa storslagna trakter har också samerna och deras renar vandrat sen urminnes tider. Renen är samernas viktigaste följeslagare. Den har givit mat, kläder, medicin och material till deras vackra hantverkstraditioner. Dessutom har renens horn alltid förknippats med magisk kraft. De samiska nåjderna eller shamanerna kunde spå och hjälpa människor genom att trumma på sina magiska nåjd trummor med hjälp av en hammare gjord av renhorn. De fick då kontakt med gudar och övernaturliga väsen som kunde bota sjuka eller tala om vilken gud man behövde offra till för att jakten skulle bli lyckad.

 

För att blidka gudarna offrades också varje höst en praktfull rentjur till den högsta guden i himlen. Man offrade också renens horn och ben. Benen grävdes ner i jorden sen ställde man renens horn på graven som smyckades med silverlöv och andra vackra dekorationer.

 

Med allt detta i huvudet och Emblas tro på mytologiska fenomen, gick hon hem till sin mamma och frågade om man inte kunde para ihop två så starka naturkrafter som renhorn och ädelstenar och göra vackra smycken av dem.

 

Eftersom Emblas mamma jobbat mycket med smycken och älskar utmaningar tog hon sin dotters fråga på allvar och började utforma dom smycken som nu har blivit resultatet yuno.

 

Varsågod att titta...

 

Alla yunos smycken är copyrightskyddade enligt lagen om upphovsrätt

 

yuno © 2009 - 2010 • Be unique be yuno • Member of Gem-A (The Gemmological Association of Great Britain)

[ Svenska / English / Deutsch ]